KRISTINA JAKŠIĆ BALAŽ

Rođena je u Zagrebu (1979), gdje se i školuje. Diplomirala je engleski jezik i razrednu nastavu na Učiteljskoj akademiji u Zagrebu. Od 1989. do 1999. polazila je dramski studio Učilišta ZKM-a pod vodstvom Ines Škuflić Horvat. Glumila je u brojnim predstavama (Jedan kavez traži pticu, Ja, Žena, Grič-Witch) koje su gostovale u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dramskom pedagogijom počela se baviti 1997. u Teatru Tirena, u kojem do 2010. glumi u projektima odgojnog kazališta (Pravo na grešku, Zemlja jabuka, Tan Li u Onixovoj spilji, Je li kriva Castellica?, Zeleni otok / crni otok, De/kontaminacija i dr.) i predstavama za djecu i mlade (Cat Blues, Cirkus i dr.).

Autorica je programa odgojnog kazališta Svi sve znaju nitko niš’ ne pita na temu seksualnog odgoja. Piše i režira predstave za djecu i mlade, Pupoljci poljskog cvijeća ne otvaraju se sami, Brbljavija, Ljubav? Obična glupost! i mnoge druge, a tekstovi navedenih predstava objavljeni su u zbornicima igrokaza Panika u Strahogradu i Maštoplov. Prema istoimenoj drami Oscara Wildea režirala je predstavu The Importance of Being Earnest na engleskom jeziku, s kojom sudjeluje na festivalima i smotrama (Festival InPark, SKAZ, Kazališni kamp Pazin, Četvrta gimnazija Zagreb).

Voditeljica je mnogih dramsko-scenskih radionica za djecu, mlade i odrasle (Dramski odgoj u nastavi, Improvizacijske vještine, Dramske igre, Casting i gluma pred kamerom) te kazališnih radionica na engleskom jeziku (No Time for Wonderland i As You Like It – radionice monologa) u Hrvatskoj (ciklusi radionica Reci NE nasilju, Kazališni kamp, EDERED) i inozemstvu (Moskva, Helsinki, Budimpešta, Austrija i dr.). Surađuje s Hrvatskom radiotelevizijom. Članica je prosudbenih povjerenstava na smotrama kazališnog stvaralaštva djece i mladih (LiDraNo, Nacionalna kampanja za prevenciju rodno uvjetovanog nasilja Šutnja nije zlato).

S obzirom na dugogodišnje iskustvo sve je češće počela sudjelovati u izboru i pripremanju djece i mladih za filmske uloge, a potom i ljudi svih dobnih skupina za filmove, reklame i sl. Glumačkom pripremom i izborom glumaca te podjelom uloga aktivno se baviti od 2008. Posljednji projekt na kojem je izabirala glumce i asistirala u režiji dugometražni je igrani film Drugi Ivone Juke iz 2013.

Od 2006. honorarna je dramska pedagoginja u Učilištu ZKM-a, gdje s grupama koje vodi ostvaruje mnogobrojne produkcije: Briljantin, Ove noći možemo bez trećeg, Ljepotice i zvijeri, Dnevnik malog Perice, Babuška, Susret s Harmsom, Barske pričeMelita, lažeš!, Da sam odrastao, A zašto ne biste vi? i dr.

Godine 2013. napisala je i režirala mjuzikl Na putu do slave, s kojim je gostovala na Međunarodnom festivalu dječjih kazališta Maslačak u Sisku, na Internacionalnom festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventafest u Sarajevu, u Krapini i na 17. Susretima profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Bjelovaru. Na 38. Susretu kazališnih amatera Zagreba predstava je izabrana kao jedna od pet najboljih.

U njezinu kazališno-pedagoškom radu naglašeno je zanimanje za formu mjuzikla i kabareta te spajanje glazbe, pokreta i scenskog izražavanja.