Skip to main content

/ ZKM UČILIŠTE

/ Početna / O Učilištu

/ ZKM UČILIŠTE

Učilište Zagrebačkog kazališta mladih trenutačno okuplja oko 1500 djece i mladih koji pohađaju nastavu u dramskom, plesnom lutkarskom studiju. Osnovne su zadaće u radu s djecom i mladima u Učilištu razvijanje scenskog stvaralaštva, razvijanje kulture javnog nastupanja i komuniciranja te poticanje razvijanja osobnosti svakog djeteta, ali i potpora najdarovitijim polaznicima. Nastava se odvija tijekom školske godine, a sastoji se od studijskog rada i nastupa za javnost u prostorima kazališta.

VIŠE

Posebnost Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih njegovanje je i poticanje stvaralačkog razvoja djece i mladih upravo u kazalištu, na mjestu gdje sve elemente i etape kazališnog procesa polaznici sami mogu iskusiti, istražiti i oblikovati u studijima Učilišta te ih izvesti pred publikom. Nastava se održava jedanput ili dvaput tjedno, grupe su sastavljene prema uzrastu, a upis je u sve studije slobodan (bez audicije). Osim redovne nastave, naši se polaznici tijekom godine mogu dodatno uključiti u druge povremene akcije i radionice (scenografska radionica, radionica kreativnog pisanja, dodatne glumačke radionice, radionice hip-hop plesa, cirkuskih vještina, lutkarskog filma i slično).

Umjetničko-pedagoški ciljevi Učilišta jesu:

  • poticanje umjetničkih sklonosti i upoznavanje polaznika s obilježjima umjetnosti koje se u Učilištu njeguju (ples, lutkarstvo, dramska umjetnost)
  • razvijanje izvedbenih i kreativnih sposobnosti
  • razvijanje kulture javnog nastupanja
  • otkrivanje i podupiranje darovite djece
  • cjelovito odgajanje i razvijanje osobnosti polaznika putem oblika umjetničko-pedagoškog rada primjerenih njihovoj dobi, iskustvu i sposobnostima
  • promicanje i razvijanje umjetničke pedagogije u umjetničkim područjima koja se u Učilištu njeguju
  • povezivanje i suradnja sa srodnim ustanovama i organizacijama.

Tijekom godina u Učilištu ZKM-a educirale su se tisuće mladih Zagrepčana stoga je taj dio ZKM-a posebno važan za Zagreb s obzirom na potrebe kulturnih sadržaja.

Ciljevi Učilišta ostvaruju se redovitom nastavom koju odlikuju sustavni, metodički osmišljen rad s djecom i mladima te prikazivanjem rezultata rada na oglednim satovima, godišnjim produkcijama i predstavama. U Učilištu se često održavaju radionice, savjetovanja i stručni skupovi vezani uz scensko stvaralaštvo djece i mladih, čime se pridonosi stručnom obrazovanju osoba i u drugim dijelovima Hrvatske koje se bave umjetničko-pedagoškim scenskim radom s djecom i mladima.

Učilište ZKM-a 2009. dobilo je Plaketu Grada Zagreba za sveukupni doprinos razvoju dječjeg kazališnog stvaralaštva tijekom 60 godina postojanja.

POVIJESNI PREGLED

Zagrebačko kazalište mladih (u početku Pionirsko kazalište) djeluje od 1948. Prva ravnateljica bila je Božena Begović koja je sa stotinjak djece školskog uzrasta i grupom svojih suradnika, kazališnih entuzijasta, krenula u novu kazališnu avanturu. Namjera je bila da se u poratno vrijeme okupi što veći broj djece te da se s pomoću različitih oblika kazališnog rada razviju njihovi kreativni potencijali, ali i da se djeluje odgojno-pedagoški.

Prvi pedagozi bili su kazališni profesionalci: glumica Đurđa Dević, scenograf Zvonimir Agbaba, koreografi Silvija Hercigonja i Karlo Radinger, baletni pedagog Nenad Lhotka, baletna voditeljica Mery Šembera i glazbena voditeljica Truda Reich.

Pod njihovim vodstvom na sceni tadašnjeg Pionirskog kazališta, od 1950. Zagrebačkog pionirskog kazališta, počinju se izvoditi prve predstave koje uspješno spajaju plemenitost studijskog rada temeljenog na improvizacijama i profesionalizam. Te izvedbe označavaju početak neprekidnog izvođenja predstava na sceni PIK-a. Tijekom godina u PIK-u odrastaju i odgajaju se mnoge generacije, raste produkcija, dolaze novi suradnici, a 1953. zapošljava se Zvjezdana Ladika, uskoro istaknuta redateljica i svjetski priznata dramska pedagoginja. Vanjski su suradnici bili Ana Maletić, Inge Kostinčer, Ljubo Babić, Jagoda Buić, Emil Cosetto, Ivo Lhotka Kalinski, Rudolf Zubčić, Miljenko Vikić i Milana Broš, a PIK-ov ansambl gostuje na svjetski poznatim festivalima osvajajući brojne nagrade.

Godine 1967. Zagrebačko pionirsko kazalište mijenja ime u Zagrebačko kazalište mladih, a 1977. ZKM postaje profesionalnim kazalištem koje u predstavama angažira mlade, tek diplomirane glumce, dio kojih je djetinjstvo provelo u PIK-u. Rad s djecom i mladima nastavlja se i traje sve do danas. Omladinski studio ZKM-a preimenovan je 1992. u Učilište ZKM-a, a tadašnji voditelj bio je Vlado Krušić. U mirovinu su otišle dugogodišnje pedagoginje Slavenka Čečuk i Zvjezdana Ladika koje su, zajedno s Đurđom Dević-Šeginom, na temelju svoga rada oblikovale metode stvaralačkog dramskog rada i odgoja djece i mladih. Njihov su rad nastavili njihovi učenici, kojima su se pridružili mlađi naraštaji plesnih, dramskih i lutkarskih pedagoga.

Ratna zbivanja devedesetih godina 20. stoljeća nisu bitno poremetila umjetničko-pedagoški rad Učilišta. Dječje stvaralaštvo tada je bilo najučinkovitiji oblik obrane duha i uma pred neizvjesnošću vremena.

Od svoga osnutka Učilište ZKM-a bilo je važna umjetničko-odgojna ustanova. U određenim razdobljima bilo je žarište dječjeg dramskog stvaralaštva svjetske važnosti. Ono je i danas po važnosti, utjecajima i odjecima metodičko i idejno žarište dramske pedagogije i dječjeg dramskog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Učilište ZKM-a mjesto je gdje se putem stvaralaštva uči o kazalištu, glumi, plesu ili lutkama, ali i o životu, ljudima i nama samima. Kvalitetu nastalih predstava potvrđuju gostovanja na festivalima u zemlji i inozemstvu i dobivene nagrade. Dio polaznika postaje profesionalnim kazališnim i filmskim djelatnicima, a najveći dio njih obrazovanom publikom – zaljubljenom u kazalište.