Skip to main content

/ VIJESTI

/ Početna / Vijesti / ALADIN NAGRAĐEN ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI

ALADIN NAGRAĐEN ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI

NAGRADE NA 25. SUSRETU PROFESIONALNO VOĐENIH KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE HRVATSKOG CENTRA ASSITEJ U BJELOVARU

Stručni žiri u sastavu: plesna pedagoginja Sanja Petrovski, redatelj Vanja Jovanović i glumac Ognjen Milovanović nakon dvanaest odgledanih predstava dodijelili su sljedeće tri nagrade:

Nagrada za najbolji dramski pedagoški rad “Zvjezdana Ladika” dodjeljuje se Davoru Dokleji, voditelju Dramskog studija Dada KD Pinklec za predstavu “Snjeguljica”.
Nagrada za najbolji dramski i pedagoški rad “Zvjezdana Ladika” dodjeljuje se dramskom pedagogu Davoru Dokleji. Dramski studio Dada KD Pinklec trebao nam se predstaviti predstavom atraktivnog naslova “Julija & Julija”, no zbog bolesti glumca odlučili su svoje Julije zamijeniti potpuno neatraktivnim naslovom “Snjeguljica” u jednoj od najatraktivnijih izvedbi festivala. Jedina je to ovogodišnja lutkarska predstava na cijelom festivalu, a radi se o kombinaciji pripovjedne glume i animacije odjeće, tkanine i ostalih materijala koji se mogu objesiti na štrik za veš. Tim konceptom Davor je u ovoj predstavi otvorio beskrajnu mogućnost maštanja i glumačkog djelovanja van realističnog glumačkog koda i svoje polaznike uveo laganim korakom ka suvremenom shvaćanju kazališta. U ovoj predstavi svjedočimo ogromnoj glumačkoj disciplini koja ne koči maštu, a očituje se u scenskoj prisutnosti, aktivitetu i partnerskoj suigri na visoko profesionalnoj razini. Za takvu vrstu kolektivne igre može biti zaslužan isključivo dramski pedagog i iz tog razloga mu dodjeljujemo ovo priznanje.

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini – Učilište Zagrebačkog kazališta mladih, predstava “Aladin”.
Nagrada za najbolju predstavu dodjeljuje se ZKM Učilištu Zagreb. ZKM-ovci su nas počastili velikim pedagog mjuziklom “Aladin”. Tom, već kanonskom djelu, pristupilo se vrlo nepretenciozno, ali ozbiljno, inzistirajući na vještini i čistoći dramskih odnosa, upućenosti u pjevanju i konkretnosti u scenskom pokretu. Veliki pedagog u kolektivnim scenama disciplinirano izvodi koreografske dijelove predstave ne srljajući u općenitost koja je česta moguća boljka ove kazališne forme. Očito se s glumcima pedagoški radilo vrlo posvećeno jer su glumačke scene izrađene do detalja, a glumci vješto izbjegavaju moguću hermetičnost te vrste režije bivajući u konstantnoj komunikaciji s publikom. Ova predstava u svakom segmentu pokazuje visoku razinu posvećenosti scenskoj igri i u potpunosti nadilazi nazivnik amaterske predstave.

Posebna nagrada za glumački doprinos i kreaciju dodjeljuje se Dori Pejić za ulogu Anne Frank u predstavi “Anna” u produkciji K.D. “Ivana Brlić Mažuranić”, Slavonski Brod, D.D. Satiričkog kazališta mladih.
Dora je utjelovila lik Anne Frank na vrlo poetičan način ističući dobrotu kao dječju naivnost, te borbu sa vlastitim problemima i onima koji ju okružuju, a koji su sasvim normalni za djevojčicu njene dobi, ne odlazeći u patetičnost iskaza. Dora kroz skoro pa monodramsku formu svojom glumačkom vještinom preko sat vremena iznosi paletu emocija i još jednom nas prisjeća kako djelo „Dnevnik Anne Frank“ prikazuje surovu oprečnost između iskrenih dječjih pitanja i dvojbi te nemilosrdne i nestrpljive stvarnosti svijeta. Iako predstava ne pati od pogrešnih režijski rješenja, ova predstava ne bi zaokružila svoj smisao bez Dorine izvanredne izvedbe.