Lice i naličje

Adaptacija i dramaturgija: Marija Androić, Iva Milley, Vida Zelić po motivima Šume Striborove Ivane Brlić Mažuranić
Redateljica: Iva Milley
Premijera 9. prosinca 2019.

Plesna predstava Lice i naličje nastala je suradnjom pedagoginja i polaznica plesnog studija Učilišta ZKM-a. Kao polazište za rad izabrana je bajka Šuma Striborova Ivane Brlić-Mažuranić, što je autorski tim odmah stavilo pred izazov adaptacije. Bajci se pristupilo pokušavajući u njoj pronaći ono što može otvarati prostor za koreografiju, ali i za izgradnju sadržaja koji bi se bavio određenom temom.

Rad na predstavi počeo je pitanjem kakve bi se još priče mogle odigrati u Šumi Striborovoj? Što ako se dogodi da, poput mladića iz bajke, netko drugi „zađe u šumu Striborovu, a ne zna, da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju”? Odluka da se radnju u potpunosti smjesti u Šumu Striborovu otvorila je imaginativni prostor, prostor igre i razmišljanja, koji je nudio mogućnost improvizacije i traženja nekog drugog načina da se tu već uvelike poznatu Šumu prikaže – osobito ako se u njezinoj ilustraciji koristi scenskim medijem plesa.

Osim toga da je šuma začarana, drugi motiv koji se u bajci spominje kao za nju ključan jest pitanje pravde: „Zbivala se u njoj čuda dobra, ali i naopaka — svakome po zasluzi.” Autorice su se zapitale kako se danas uopće može gledati na pitanje „zasluge” i na koji se način može o temi ljubavi, ključnoj u bajci, progovoriti iz situacije koja bi djeci u publici bila bliska. Zbog toga su autorice odlučile prikazati odnos dviju prijateljica u trenutku svađe; s obzirom na to da je motiv ljubavi u originalnom tekstu tijesno vezan uz motiv sukoba i neslaganja, ta okosnica čini središte dramskog dijela predstave.

Što se događa kada dolazi do svađe i što je potrebno da ju se prekine? Jesu li svađa i nesuglasice nešto što trebamo izbjegavati ili nešto što nam pomaže da se razvijamo te da se naši odnosi prodube i zadobiju neku drugu dimenziju? Na koji su uopće način opreke između prijateljstva i svađe, pravog i krivog, materijalnog i nematerijalnog ovisne o kontekstu, o situaciji, o ljudima i o predodžbi? I konačno, imaju li nesebičnost i oprost sposobnost da nas mijenjaju i da to što nam se događa „po zasluzi” ne bude princip kojemu je cilj kazna, nego prilika za učenje?

VIDI SVE IZVEDBE

Predstava trenutno nije na rasporedu

Galerija

Autorski tim

Prema motivima Šume Striborove Ivane Brlić-Mažuranić

Koreografija: Marija Bitunjac i Iva Šolčić

Režija: Iva Milley

Adaptacija i dramaturgija: Marija Androić, Iva Milley, Vida Zelić

Plesači: Jana Brezić, Nela Drach, Marija Lena Hornstein Tomić, Dora Horvatinovi, Simona Mađor, Tara Medar, Vida Novosel, Petra Pavetić Kranjčec, Tia Radunović, Luna Ritz, Tonka Valić, Ema Validžić, Nina Vlahovec

Video i plakat: Petra Pavetić Kranjčec

Kostimografija: Marta Žegura

Fotografija: Renato Branđolica

Oblikovanje svjetla: Saša Bogojević

Krojači: Damir Buntak, Snježana Šolić, Ivanka Litvić

Premijera 9. prosinca 2019.